Vad tar jag mig till om det sker en olycka med min nyinköpta vara?

Du har precis köpt dig en helt ny mixer. Köpet känns bra för du har alltid velat ha en mixer med turbo. När du kommer hem med mixern läser du snabbt igenom hur den ska stättas i hop. Därefter bjuder du dina vänner på smoothie, vilket de uppskattar!
Tiden går och du använder din mixer, men så plötsligt en dag när du ska lägga i bananer skär du dig på mixern. Såret blir djupt och blodet bara flödar. Du åker snabbt in till sjukhuset för att förhindra blödningen.
När du är hemma igen läser du igenom bruksanvisningen för att se om det står att man kunde skära sig så som du gjorde. Du letar och letar men hittar inte det, därför bestämmer du dig för att gå tillbaka till affären som sålde den till dig.
När du kommer tillbaka till affären frågar säljarna dig om du läst bruksanvisningen och då svara du ärligt ja. Du ställer frågan till dem, varför talade ni inte om för mig att jag kunde skära mig såhär illa?

Produktansvarslagen är till för att ge ersättningen till kunden om han/hon skadar sig eller sin egendom med en vara. Din vara måste i de här fallen göra något som den inte borde. Att din produkt helt enkelt bryter mot de säkerheter du har förvänta dig. 

Om dina förväntningar du har om produktens marknadsföring, brusanvisning eller den information som du fick av säljaren inte följer upp till det som är sagt/skrivit har du som kund rätt.

Lagen innebär även att du som kund måste tänka på hur produkten ska användas. Du ska inte använda den till sådant som den inte är kapabelt till och du skall heller inte överkonsumera den.
Som i mitt exempel ovan använde kunden sin mixer precis som hon skulle göra och ändå skedde det en olycka.

Lagen säger även att produkten skall användas till dem personer som den är till för. Alltså en mixer skall inte användas av barn för de vet inte hur en sådan ska användas.

Den som är skyldig vid sådana olyckor är tillverkaren inte återförsäljaren som många tror. Det är tillverkaren som ska betala skadestånd.
Den enda som kan bli skadeståndsskylig enligt lagen är producenten.
Kunden har en självrisk på 3500 kr.  Om inte kunden begär skadestånd från tillverkaren inom 3 år får han/hon inte ut någonting. Produkten från inte ha funnits ute på marknaden i 10 år eller mer för då gäller inget skadestånd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0